Vilken var den senaste filmen du såg?

Fullängdsfilmer och hela säsonger
Användarvisningsbild
Smirre
 
Inlägg: 1110
Blev medlem: 24 jul 2013, 16:09
Ort: Finja
Pälsart: Räv

Smirres stora filmtråd! Part:2

av Smirre » 15 mar 2021, 17:37

Overlord!När en grupp soldater släpps bakom fiendens linjer i ockuperade Frankrike hamnar de i en by vars invånare fallit offer för nazisternas grymma experiment. Experiment med skräckinjagande konsekvenser.

Beck – Okänd avsändare!På parkeringsplatsen utanför Arlanda flygplats hittas en revisor skjuten till döds. Parallellt med mordutredningen blir poliskommissarie Beck kontaktad av en journalist som har bevis på en svindel som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser.

Gemeni Man!Henry Brogan jobbar som lönnmördare och tillhör eliten inom detta skrå. En dag blir han förföljd av en annan lönnmördare, som till synes kan förutsäga alla hans drag. Till sin fasa upptäcker han att den som jagar honom är en yngre och snabbare klonad version av honom själv.

Wallander Prästen!En församlingspräst hittas skjuten utanför ett vandrarhem i Ystad, efter vad som ser ut som ett försök till kallblodig avrättning. Medan prästen, som tros kunna identifiera den skyldige, kämpar för sitt liv på lasarettet, söker Kurt Wallander och hans kollegor efter ledtrådar. Först när det går upp för polisen att prästen haft en utomäktenskaplig kärleksaffär, står det klart att det handlar om ett svartsjukebrott. Men var finns mordvapnet – och vem av de bedragna parterna har haft det starkaste motivet?

Tomb Raider!Lara Croft är en ung kvinna som lever sitt liv utan riktning eller mål. Hennes far, som var både äventyrare och industrimagnat, har försvunnit och befaras död. På hans kontor hittar hon ett inspelat meddelande där fadern talar om sin forskning om Himiko, den mytiska drottningen av Yamatai, och ber henne förstöra alla dokument han har lämnat efter sig om detta. I stället beslutar hon sig för att fortsätta hans forskning och bege sig till den ö utanför Japan där Yamatai låg enligt myten. Väl där stöter hon på en expedition från den kriminella organisationen Trinity som också är ute efter Yamatais hemligheter.

Commando!Före detta kommandosoldaten, John Matrix, har bytt identitet och dragit sig tillbaka till landet med sin tioåriga dotter. Livet är lugnt och skönt till dagen då hans förflutna hinner i kapp honom Då hans 11-åriga dotter Jenny kidnappas får han bara några timmar på sig att hitta henne. Till sin hjälp har han flygvärdinnan Cindy.

Beck – Annonsmannen!När en kvinna blir överfallen och våldtagen i en skog, lyckas hon mot förmodan fly. En kort tid senare hittas en annan kvinna mördad i samma skog, och de visar sig att de båda har använt ett nummer från samma tidningsannons.

The Meg!Ett internationellt undervattensteam attackeras av en massiv varelse man tidigare trodde var utdöd. Deras djuphavsubåt hamnar på Stilla havets botten - med besättningen fångade inuti. I en kamp mot klockan tar de hjälp av djuphavsdykaren Jonas Taylor för att rädda besättningen från det enorma hotet - en 20 meter lång haj känd som Megalodon.

Wallander Läckan!Ystad drabbas av allt fler välplanerade och spektakulära rån mot värdetransporter, där bilar sätts i brand, motorvägar spärras av och stora miljonbelopp försvinner. Aspiranterna Isabelle och Pontus, råkar befinna sig på precis rätt plats och tar upp jakten, som slutar med att Pontus tas till fånga. Kurt Wallander och hans kollegor jobbar på bred front och får upp ett spår som leder till en före detta poliskollega till Wallander.

Maze Runner: The Scorch Trials!Thomas och hans gäng befinner sig nu i ett öde landskap kallat the Scorch, fyllt av dödliga hinder. Här slår de sig ihop med motståndsrörelsen och kämpar tillsammans mot organisationen WCKDs tunga armé.

Heist!För att få pengar för att betala sin sjuka dotters vårdkostnader planerar Vaughn med hjälp av sin kollega Cox att göra en stöt och råna den skoningslöse kasinoägaren The Pope. Men planen går inte riktigt som tänkt.

Sinister!Filmen handlar om kriminalromanförfattaren Ellison Oswalt som tillsammans med sin familj flyttar in i en tidigare brottsplats för att finna inspiration till sin kommande roman. I det nya hemmet upptäcker han en låda med snuffilmer som skildrar en rad brutala mord begångna av en okänd seriemördare.

S.W.A.T! i Tokyo!

Lynch, Hondo, Deacon och Tan åker till Tokyo för att hjälpa till med att stoppa en kriminell familj. I L.A. navigerar Street och Luca sin väg tillbaka till SWAT.

The Wolverine!När han är som mest sårbar är han allra farligast. Wolverine är tillbaka. En avlägsen bekant från förr kallar honom till Japan och där möter han sin värsta fiende. Han blir indragen i en kamp som kommer att förändra honom för evigt.

Beck – Sista vittnet!Flera unga, lettiska kvinnor hittas mördade på olika platser i Stockholm och deras ansikten har frätits bort med hjälp av syra. Martin Beck och hans team misstänker först att de kommit till Sverige som prostituerade.

Tunna Blå Linjen! – Svensk bra polisserie!

Avsnitt: 1
Vi möter några poliser i Malmö, deras slitiga vardag och de ständiga svårigheterna med att hålla isär jobbet och privatlivet. Sara är idealistisk, kristen och nyutexaminerad polis. Hon paras ihop med Magnus, som är stenhård och cynisk. Saras godtrogenhet prövas när hon erbjuder personligt stöd till en ung tjej. Jesse och Leah är båda rutinerade och ambitiösa men har båda problem på hemmaplan. De får annat att tänka på när de skickas ut att leta efter en försvunnen flicka och en afghansk flyktingpojke.

Avsnitt: 2
Sara brottas med sin beskyddarinstinkt och att inte ta med sig känslorna till jobbet. När hon och hennes kollegor stormar en bordell får hon åter ansvar för utsatta människor. Klarar hon att inte engagera sig känslomässigt? Leahs morfar Jurek är arg på allt och alla i sin omgivning. Ett nytt integrationsprojekt i grannskapet blir hans nya hatobjekt. Jesse är en gammal räv men han känner att han börjar tappa kontrollen. Ett hemskt brott påminner honom om att han inte alltid kan ha uppsikt över sin äldsta dotter.

Avsnitt: 3
Sara och Magnus gillar varandra. Det är helt tydligt. Men som över en natt ändras stämningen helt och Magnus blir sur och irriterad. Något plågar honom, men vad? Jesse kan inte släppa sin oro kring dottern Siri. Hans tankar springer iväg när han stöter på henne på stan med nya kompisar. Jureks kamp mot Nami och hans gäng ger inte Leah någon ro. Nu kräver han att hon ska låta honom ta saken i egna händer.

Avsnitt: 4
Polisens maktlöshet inför den höga brottsligheten gör Leah besviken. När ytterligare ett mord på en ung pojke läggs på hyllan kan hon inte längre bara se på. Hon bestämmer sig för att höja sin röst. Magnus och Sara drar åt varsitt håll i sina förhållningssätt till jobbet. De får ett gemensamt ansvar över en hjälplös människa, vilket sätter ännu mer press på deras relation. Saker förvärras av att Sara får oväntat besök. Leah har sagt till Jurek att lugna ner sig och att inte skaffa ett vapen. Han har inte lyssnat.

Avsnitt: 5
Om det är något som aldrig ändras för en polis är det att alltid bemötas med hat och otacksamhet. Inte minst för Leah som ständigt får lyssna på sin morfars klagande. Lika tröstlös känns Sara och Magnus relation, som fortfarande står och stampar. Samtidigt har Faye och Dani rört sig i skymundan, nästan som att de döljer något. Men efter en tragedi i Stockholm förändras allt. Hatet mot polisen förbyts till kärlek. Jurek går från rasande till sorgsen. Magnus och Saras outtalade känslor får röst. Faye och Dani - under en förtvivlad kamp att få en kvinna att lämna sin misshandlade man - kommer allt närmare att berätta sin hemlighet. Och allmänna oroligheter i samhället går över i terror.

Avsnitt: 6
Magnus har släppt på sin cynism och hårdnackade stil. Nu får han istället chansen att hjälpa ungdomar på glid genom att träna Nami och hans gäng i handboll. Frågan är om de kommer att låta sig styras. Leah jobbar hårdare än någonsin och saker blir inte bättre av att Björn lägger allt i hennes knä. Hon blir alltmer pressad att göra en förändring. Jesse försöker att inte vara så orolig för sin dotter. Men plötsligt händer något som får honom att frukta för hennes liv.

Avisnitt: 7
Den tunga kriminaliteten sätter skräck i Malmö. Ofta drabbas oskyldiga. Samtidigt finns det bland vissa ett hat som bara väntar på att få utlopp. Sara har kastats in i detta och fått ompröva sin idealism. Hon har redan stött på våld, hat och rasism och hotet och ansvaret sätter press på henne. Ett oskyldigt offer blir startskottet för en demonstration där allt hat släpps lös. Extremister ställs mot varandra. Polisen står i mitten. Och det ser ut att bli våldsamt.

Avsnitt: 8
Efter att brottsligheten i Malmö har växt, har polisen tagit till allt hårdare tag. Nu inför regeringen speciella visitationszoner i utsatta delar av staden. Det ger starka reaktioner. Sara och Magnus har kommit så nära varandra att det inte råder någon tvekan om vad båda vill. Magnus har förstått det, och börjar planera en dejt med henne. Tyvärr finns det andra som gärna sätter hinder för den idén. Jesses familjesituation har gått utför. Malin kommer med fler dåliga nyheter.

Avsnitt: 9
Nu har äntligen alla hinder försvunnit mellan Sara och Magnus, och det första steget är att planera en dejt. Det enda som står i vägen för deras lycka nu är de själva. Jesse oroas ständigt över Siris välbefinnande och deras relation är spänd. Allting ställs på sin spets när Jesse hittar bevis för att Siri verkligen är på glid. Pressen från jobbet och kollegor bara växer över Leah. Men situationen har i alla fall inte känts livshotande. Hittills.

Avsnitt: 10
Till slut har Sara och Magnus funnit varandra. De är störtkära och kilar stadigare än någonsin. Verkar det som. Men när Sara oväntat skickas hem till Umeå får hon chansen att tänka över sin framtid en gång till. Leah kan fortfarande inte ge upp sin överambitiösa arbetsdisciplin och nu börjar även hennes egen kropp att protestera. Stämningen mellan Jesse och Siri är iskall. Lika iskall som serievåldtäktsutredningen efter att ett DNA-test friat den tidigare misstänkte gärningsmannen. Men en ny händelse får både fallet och relationen mellan Jesse och Siri att ta en oväntad vändning.

Rig 45!
– Spännande Skandinavisk/Brittisk serie på en oljeplattform!

1. Utredningen
En kropp med kopplingar till Rig 45 hittas och öppnar för nya frågor om motiven för morden. Polisen återvänder till riggen och inser att de klivit rakt in i en konspiration som fortfarande kräver liv.

2. Hon är där ute
Benthos-personalen vägrar samarbeta med Emma och Trevor vilket väcker misstankar om de anställdas motiv. Någon saboterar ombord, och Trevor börjar tvivla på Emmas förmåga att leda utredningen.

3. Någon annan ombord
Det blir allt tydligare att Petra inte ligger bakom de nya morden och paniken stiger medan gruppen inser att det antingen finns en okänd mördare ombord, eller att mördaren är en av dem.

4. En av oss
Misstron ökar när gruppen inser att de är inlåsta med en mördare. Trevor och Emma grälar om hårddisken och han lämnar gruppen för att gömma den, övertygad om att morden är kopplade till dess innehåll.

5. Flykten
Gruppen låser in Emma men kan inte komma överens om nästa drag. Ett larm får dem att inse att det bara är timmar kvar tills riggen exploderar och att de trots misstro måste samarbeta för att överleva.

6. Uppgörelse till sjöss
Emma lyckas låsa upp filerna på hårddisken och inser den stora hemlighet Benthos försökt undanröja samt vem som måste ligga bakom morden. Men ny information om Fredrik vänder upp och ner på allt.

DVD-Boxar som Mor och jag tittat på!

Sally!
Sally är en 34-årig oskuld och hypokondriker som fortfarande bor hemma hos sin far Roffe (Sven Wollter) som är skotekniker. Sally är mycket fantasifull, hon tror till exempel att kungen är hennes riktiga far. Sally hjälper sin pappa med att gå in skor till sitt arbete, dit hon alltid är försenad.
Sally är singel, men intresserar sig mycket för det motsatta könet och frågor om livet. Trots sin ålder beter hon sig ofta som ett barn. Hon arbetar på ett bibliotek där hon mest driver omkring eller kletar in tuggummi i kartoteket. Hennes kollega Eva Kulle slår ständigt vad om olika saker. Sally påstår sig alltid ha rätt, vilket inte alltid är fallet.

Goltuppen!
Lars-Peter Forsman, tungt kriminell, sitter ännu en gång i fängelse. Han vill komma ut och bli en bättre människa och bygga en framtid med sin tjej Nina, samtidigt som han vill göra upp med sitt förflutna och knäppa den eller de personer som sett till att han blivit inlåst – goltuppen. När Lars-Peters lillebror Matte, tämligen misslyckad småtjuv, mördas på öppen gata av en gangster hoppar han på ett flykttåg, men ser samtidigt efter andra möjligheter att lämna fängelset. Rymningen lyckas, men priset blir väldigt högt, vilket Lars-Peter så småningom kommer att inse.

Hem till Byn!
Hem till byn är Sveriges mest långlivade TV-serie, och producerades av SVT Göteborg. Sammanlagt visades 52 avsnitt, samtliga med manus av Bengt Bratt. Avsnitt 1–46 regisserades av Jackie Söderman och avsnitt 47–52 av Gun Jönsson, som också är en av de skådespelare som medverkat i samtliga omgångar.
De sex första avsnitten började sändas i november 1971. Efter dessa ville SVT att fler avsnitt skulle göras med tanke på den stora tittarframgången. Författaren Bengt Bratt var mycket skeptisk till detta, men skrev efter övertalning ytterligare sex avsnitt som sändes 1973. Ytterligare tre år senare kom säsong 3, efter vilken serien gjorde ett långt avbrott och återupptogs först 1990. I samband med alla säsongerna har Bratt hävdat att serien var slut, men ändå låtit sig övertalas att fortsätta. Inför 2006 års omgång meddelade han dock med bestämdhet att dessa avsnitt var de allra sista, vilket även SVT underströk i sin information kring avsnitten.

Macahan!
Serien handlar om familjen Macahans öden och äventyr, med start kring det amerikanska inbördeskriget 1861 och åren fram till 1870.
Pionjären Zeb Macahan hjälper sin brors familj förflytta sig till vilda västern, en lång färd genom osäkra områden. De stöter också på många olika hinder längs vägen, inklusive utbrottet av det amerikanska inbördeskriget. Detta resulterar i att fadern, Tim Macahan, måste återvända för att slåss i kriget och lämnar därmed familjen att fortsätta vidare på egen hand, med stöd av Zeb.

Åren var 1942-44! – Dokumentär DVD om krigsåren!

1942
Kumla blev stad lagom till nyåret. Man firade rejält, med fackeltåg och tal. Dagen efter blev det mörkläggning och allt från gatlyktor till den stora julgranen fick släckas. Strax innan hade USA gått med i kriget som nu inbegrep nästan hela världen. Tyskland hade närmast kört fast i den ryska vinterns förlamande kyla. I Sverige invigde statsminister Per-Albin Hansson en ny bowlinghall, anrika Berns salonger öppnades på nytt och situationen i Göteborgs fiskhamn blev allt värre. Året avslutades med rapporter från ökenstriderna vid El Alamein - och från inledningen till slaget om Stalingrad...

1943
Året började med Stalingrad. Vändpunkten i kriget som gav svenskarna tron på freden tillbaka. Nio månader senare inleddes den babyboom som skulle hålla i sig i flera år. Roosevelt och Churchill möttes i Casablanca. Kung Gustaf V fyllde 85 år. Brazil Jack visade cirkus, vi fick prismärkta skor och vi fick se en skosamlande handelsminister. Men kriget gjorde sig påmint. U-båten Ulven minsprängdes, Lund bombades av misstag och på hösten tvingades tusentals danskar fly över sundet till Helsingborg.

1944
Tändes äntligen ett litet hopp i Europa och världen om ett slut på 2:a världskriget. Ett attentat mot Hitler sker och befrielsen av Europa påbörjas genom de allierades landstigning i Normandie. I Sverige säljs kupongfri grädde och lejdbåtar med bl.a. apelsiner anländer till Stockholms hamn. Volvo visar sin nya småbil, PV 444. Och på Nalen dansas jitterbug. Men i Sverige blir vi påminda om kriget när Stockholm av misstag bombas. Kvinnor omskolas i industrin och finska krigsbarn anländer till Sverige.

Någon stans i Sverige!

Någonstans i Sverige är en svensk TV-serie från 1973 av Jan Olof Olsson i regi av Bengt Lagerkvist med Janne "Loffe" Carlsson, Olle Björling, Per Ragnar med flera. Serien handlar om en grupp värnpliktiga soldater i Sverige under andra världskriget.

Serien hade premiär den 25 december 1973 och kom att bli Janne "Loffe" Carlssons definitiva genombrott och är en av titlarna i boken Tusen svenska klassiker (2009).

Manuset bygger på Jan Olof Olssons berättelse. Serien finns utgiven på DVD av Pan Vision. Serien visades första gången 1973–1974 och har repriserats ett flertal gånger, bland annat 1979, 1995 och 2010. I september 2013 kom serien i sin helhet i SVT:s Öppet arkiv.

Användarvisningsbild
Smirre
 
Inlägg: 1110
Blev medlem: 24 jul 2013, 16:09
Ort: Finja
Pälsart: Räv

Smirres stora filmtråd! Part: 3

av Smirre » 15 mar 2021, 18:10

Djurprogram & Andra Dokumentärer!

National Geograpic! – Vargar i det vilda!

Det handlade om två Vargar som tagit en Älg vid en fors, men så kom en Björn dit och ville ta av Älgen men Vargarna gillade inte det för det var ju deras Älg. Björnen var mycket större men 3 Vargar till dök upp och 5 Vargar kunde köra bort Björnen så att Vargarna fick äta sin Älg i lugn och ro.

Tundrans vita Vargar!

Vita djur har alltid haft ett särskilt skimmer över sig. Myter har diktats om vita Tigrar, Lejon, Hästar och Älgar. Vargen är nog så mytomspunnen redan i sin vanliga grå päls. I Arktis möter den oss i nästan spöklikt vit skepnad.

Varggrupp i USA!

Dokumentärprogram om en Varggrupp som hjälper Vargar och en Varg som heter Rocky hade dåliga leder, de tog blodprov på Rocky och Rocky fick en spruta mot sina dåliga leder. Rocky var 14 år gammal, det är en rätt hög ålder för En Varg.

Andra Vargprogrammet från USA!

Naturprogram från USA där de hjälpte en Varg som skadat sin tass och de samlade in 3 stycken Vargar som skulle undersökas och vaccineras. Veterinären kände på Vargarna för att kontrollera att deras organ var friska samt lyssnade på hjärta och lungor och sen vaccinerade dem innan de släpptes ut igen.

Vargen som skadat sin tass fick de söva och röntga tassen på, Vargen hade en luftslang in i nosen medans veterinärerna jobbade med tassen och den fick bo en tid på centret innan den släpptes ut. Den Vargen vaccinerades också.

Vargen som förändrade USA!

Naturfilm från 2007 med David Attenborough. Nybyggarna i USA var bra på att utrota mycket, även vargar. När yrkesjägaren Ernest Thompson Seton på deras uppdrag fångade in den sista och beryktade vargen Lobo i New Mexico blev det en avgörande vändpunkt.

På 1890-talet jagade den amerikanske författaren, jägaren och naturmannen Ernst Thompson Seton en varg som kallades Lobo. Lobo var oerhört skicklig på att undvika jägarnas fällor och vapen och det krävdes att man först fångade hans hona för att till slut lyckas locka honom i fördärvet. När dådet var utfört så drabbades dock Seton av samvetskval och av insikten att både vargen och resten av den ursprungliga faunan i Nordamerika var hotad. Så han kom att bli naturvårdare och arbeta hårt för att djuren skulle skyddas. Bl a ledde hans engagemang till bildandet av Yellowstone National Park. Så även inbitna jägare och vargmotståndare kan ändra uppfattning och bringas till insikt om att vargen och andra vilda djur är värda att skyddas.

Yellowstones ljusa Varghonor!

Tio år hade gått sedan vargen återinfördes i Yellowstone när en hane och en hona bildade par i Hayden Valley. Han var grå, hon var nästan vit. De fick valpar och flocken växte. Men den större grannflocken Mollie's Pack var ett ständigt hot.

Dokumentär i två delar om det som hände i Kolmårdens Varghägn den 17 juni 2012!

Det har ju knappast undgått någon med Djurintresse vad som hände på Kolmården den 17 juni 2012.
Har sett två dokumentärer om detta. Kan bara konstatera att det har gjorts så många fel och det hela är tragiskt. Även personligt eftersom jag besökt Kolmårdens varghägn 2 gånger. 2002 och 2007 och fick båda gångerna väldigt fina minnen med att umgås med Vargar. Trots åska och ösregn då 2002 och både jag, min assistent Christer samt Vargarna var genomblöta.

Djurparker byter gärna Djur emellan parkerna och när jag besökte Kolmården så var Stina guide och flocken bestod av 5 vargar där Tromb var ledaren.

2012 var Varghanteringen helt annorlunda, 2012 såg man prestige och ekonomisk vinst i detta med att ha Vargguidning.
22 olika Djurskötare hade hand om guidningen i Varghägnet, det var 2012 en flock på 9 Vargar och där Djurskötarna tog på sig rollen som "övervarg" utan att ha speciellt mycket kunskaper om hur en flock fungerar och hur Vargar fungerar.
Man till exempel bestraffade Vargarna med slag och vilket gjorde att Vargar som från de var väldigt unga socialiserats med av människor för att känna trygghet med människor - nu såg människor som ett hot.
En lyft hand som är menat som en smekning kan lika gärna vara ett slag. Samma sak med en Hund eller vilket Djur som man slår går i försvar mot en lyft hand.

Detta slutade tragiskt för Karolina som blev attackerad av Vargarna den 17 juni 2012 och med dödlig utgång och tragiskt för hennes familj och för de som ansvarar för Kolmården.

Att ha 22 Djurskötare att leda flocken och guida besökare i Varghägnet, alltså Vargarnas hem där man genom så kallad uppfostran har get Vargarna en bild av människor som ett hot.

Okunskap och som man säger - dess fler kockar, dess sämre soppa.
Sen då tystnadskulturen som råder inom Kolmårdens ledning är dåligt.

Ja, jag är ledsen och arg över dessa personers okunskap och att de förstört Vargarna mentalt samt den tragiska attacken på Karolina som var resultatet av detta och att Vargguidning på Kolmården inte längre är en möjlighet.
Det är bara så tragiskt att något som en gång var något väldigt fint och positivt är förstört på grund av vinstintresse och okunskap.

Smirres Film: Vargarna på Kolmården 2007!
2007 besökte jag Kolmården och fick träffa Tromb och de andra Vargarna! Här är min film om det då!Mer info om Närkontakt Varg Kolmården 2007 på min hemsida!
http://smirrekirax.simplesite.com/442055383

National Geograpic! - Byta inplantat på ett Lodjur!

Rovdjursforskning i USA, det handlade bland annat om ett Lodjur som de tog ut ett inplantat på, det ploppade ut lätt och var inte större än en lepsyl. I det fanns information om Lodjurets rörelser, temperatur, vart Lodjuret vilat och varit tillsammans med andra Lodjur osv.

Foxymovie DVD,n!

Den innehåller 25 olika program som är Rävrelaterade!

Den 21/8/2020 - kollade Mor och jag på ett program om SOS-Wildlife som hjälper vilsne komna Rävungar i England och sen ett program med Lill & Sussi och Rävungen Elsa som de tog hand om. Samt programmet om Rävarna Foxen och Pyret! Programmet är sen 2005 men Foxen som var äldst dog i september 2008.

Här finns ett radioprogram från 2010 med Carina Frisk som berättar om Foxen och Pyret!
https://sverigesradio.se/artikel/4169153

25/8/2020 - Foxy Bussnies, filmen från Animal Planet där man följer Rävarna på Londons soptipp under ett år.

Japan - Katternas rike!

Såg också ett mycket intressant program från UR om ”Kattkulturen” i Japan, katter står för lycka och katter är mer eller mindre involverade i nästan allt i Japan!
En resa in i den unika japanska kattkulturen. I Japan är katten symbol för lycka och framgång. Men i många lägenheter är det förbud mot husdjur. I stället får man träffa katter på andra ställen. YouTube-personligheten Chris Broad låter oss ta del av många ovanliga kattcentrerade aktiviteter så som katternas kaféer, barer med katter, tempel, ja till och med hela öar med katter. Det finns tåg dekorerade med katter och i vartenda skyltfönster ser man den vinkande prydnadskatten Maneki Neko.

UR-PLAY!
https://urplay.se/program/210798-japan-katternas-rike

Dagen då dinosaurierna dog!

Länge var det ett mysterium hur dinosaurierna dog ut för 66 miljoner år sedan. Så hittades kratern efter ett enormt meteoritnedslag utanför Mexikos karibiska kust och bitarna föll på plats. Nu avslöjar borrningar vad som egentligen hände, hur en lokal händelse kunde utplåna djur över hela jordklotet.

SVT-Play!
https://www.svtplay.se/video/21887022/dagen-da-dinosaurierna-dog

Doktor Pol! – Dokumentärserie om Djursjukvård!Doktor Jan Pol och hans fru Diane driver en veterinärklinik mitt i Michigans centrala landsbygd. Följ med när de behandlar Hästar, Grisar, Kor, Alpackor, Får, Getter, Höns och även enstaka Renar.

Doktor Pol- 1
Han var ute och hjälpte bönder som hade Kossor som behövde hjälp med Kalvning och sen ett naturprogram om Lejon och Hyenor som stred om resurserna.

Doktor Pol- 2
Han hjälpte en lantbruksfamilj med avhorning av Kalvar men en Kalv rymde. Samt han opererade en Grand Danjos svans då den förre ägaren misskött Hunden och själv kuperat svansen på ett slarvigt och dåligt sätt, men Dr Pol fick ordning på det och Hunden kom till en ny ägare. Dr Pol kastrerade också en Hingst för att Hingsten hade ett ärftligt fel och skulle inte para sig med något Sto för då kunde felet gå över på Fölet.

Mer Djurprogram!

Om Tigrar och Björnar bland annat, samt Doktor Pol som hjälpte en Häst som hade lunginflammation och även hjälpte en Hund som hade en böld på magen.

Uppdrag Granskning – Kravgårdarna!

Kravmärkningen ska vara en garant för en riktigt god djuromsorg. Men bilder inifrån gårdarna visar på något helt annat. Uppdrag granskning har kartlagt 30 Kravgårdar som på olika sätt brutit mot djurskyddslagen. I flera fall har Kravbönderna till och med dömts för djurplågeri.

Kalla Fakta om Kennelklubben!

Kalla fakta undersöker kulturen i en av landets största intresseföreningar, Svenska Kennelklubben. Enligt medlemmar kan föreningen ses som ett parallell-samhälle med egna regler, där den som kritiserar klubben riskerar stora påföljder.

Naturprogram på National Geograpic Wild!

Om bland annat Rävar, Lodjur, Vargar, Grävlingar med mera här i Skandinavien och sen från Afrika om Lejon, Leoparder och Hyenor. Mycket intressanta och informativa program filmade av skickliga naturfilmare.

Det vilda Japan - Som handlade om Snöapor. Långt inne bland de snötäckta bergen i centrala Japan bor Hiro, en ung och charmig Snöapa som har stiftat en oväntad bekantskap.

Andra intressanta program!

Greta Thunberg!
Hon börjar som ensam demonstrant på Mynttorget men spänner snart blicken i världens ledare och frågar "How dare you?" Greta är en fåordig tonåring med Aspergers syndrom som inleder sin skolstrejk för klimatet. Inom bara några månader växer hennes strejk till en världsomfattande rörelse. Teamet bakom dokumentärfilmen Greta har varit med sedan första dagen på Riksgatan då allt började. En dokumentärfilm av Nathan Grossman.

Vetenskapens Värld om Pluto!
Pluto - en isboll med liv? Bortom jätteplaneterna Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus ligger lilla Pluto med sina fem månar. Fram till nyligen ansågs Pluto bara vara en isboll - suddig på alla bilder som fanns. Men nya bilder av Pluto har nu analyserats, bilder som avslöjar en komplex värld med förutsättningar för liv.

Expedition Mars!
Ta del av den svåra uppgiften att skicka strövarna Spirit och Opportunity till Mars och de häpnadsväckande upptäckter som gjordes när de landade.

Expedition Solen!
Vad vet vi egentligen om solen, och kommer vi någonsin att komma så nära stjärnan att vi kan lära oss något nytt? För att lösa några av solens mysterier kommer vi att hoppa ombord på två rymduppdrag som ska försöka ta sig närmare solen än någonsin.

Vetenskapen Värld om Resan till månens baksida!
Resan till månens baksida. För två år sedan landade en rymdsond för första gången på månens relativt outforskade baksida. Sonden var kinesisk och hette Chang’e 4. I en unik tysk-kinesisk film visas nu bilder från landningen som aldrig tidigare visats för en svensk publik.
Den 23 november i år skickade Kina ytterligare en rymdsond till månen. Om bara ett par år hoppas Kina på att ha en bemannad rymdstation på månen.

Vetenskapens Värld om Rymdvapen!
Krig i rymden är inte längre en Hollywoodfantasi. Länder och företag förbereder sig inför väpnade rymdkonflikter. Tusentals satelliter i omloppsbana runt jorden kan hotas. De är nödvändiga i vår moderna värld för kommunikation och navigering. Nya laservapen utformas nu av stormakter för att både attackera och försvara sig i ett tänkt rymdkrig.

Jakten på de svarta hålen!
Hur fungerar ett svart hål? Ett svart hål har äntligen gått att fånga på bild. Men desto djupare vi tar oss in i kunskapen om svarta hål, ju mer blir det vi hittills vetat om fysikens lagar ifrågasatt. Professorn Tamara Davis möter forskarna på jakt efter de svarta hålen.

Rymdprogram på Discovery + via app! – NASAs Hemliga Filer!

Del: 1
Nya band avslöjar att astronauter mottog oförklarliga radiosignaler på månen. Ett föremål i jordens omloppsbana följer efter en rysk rymdfarkost.

Del: 2
Apollo 12-astronauterna tar med sig något levande från månen och NASA spårar en asteroid på väg mot jorden när de gör en chockerande upptäckt.

Del: 3
Ett Apollo 12-fotografi verkar visa en amerikansk militär utpost på månen. Finns det liv i haven på Jupiters månar? Neil Armstrong möter riktig fara.

Del: 4
Efter att NASA:s rymdskepp New Horizon flugit förbi Pluto, upptäcker den ett mystiskt objekt som stänger ner sondens datorer. Experter undersöker vad det kan vara för någonting.

Del: 5
NASA upptäcker någonting konstigt på Saturnus största måne. Experter utreder om det kan röra sig om utomjordingar som hämtar näring från planetens elektriskt laddade atmosfär.

Del: 6
Experter undersöker om en närbelägen exoplanet skulle kunna vara bebodd av aliens. Detta då nya fynd kunnat bekräfta att liv skulle kunna uppstå på en sådan planet.

Andra Rymdprogram!

Rymdprogram: 1
Var om att de hittat aminosyror i månstoftet som de tror kommit från Jorden i samband med att den där meteoriten slog ner för 65 miljoner år sedan och dödade Dinosauriepopulationen men sen att en del Dinosaurier evolutionerade till dagens Fåglar. En tanke som jag har är att man kanske kan använda dessa aminosyror och reparera gener för att återskapa både Dinosaurer och andra Djurarter som dött ut. Bara en tanke men jag anser att det är rätt ur ekologisk och miljömässig synvinkel och att det är mänsklighetens ansvar och skyldighet när människorna utrotat så många Djurarter och skadat naturen i den grad som människorna har gjort. Annars i de båda NASA-programmen så handlade om en troligen utsänd radiosignal från stjärnorna i stjärnbilden Skytten som inte kunnat tydas men som kallas i forskarkretsar ”wow-signalen”och två kosmonauter i en Sojuz som nödlandade i en sjö i Pakistan och räddningsuppdraget att rädda de båda kosmonauterna.

Rymdprogram: 2
Var om att de hittat aminosyror i månstoftet som de tror kommit från Jorden i samband med att den där meteoriten slog ner för 65 miljoner år sedan och dödade Dinosauriepopulationen men sen att en del Dinosaurier evolutionerade till dagens Fåglar. En tanke som jag har är att man kanske kan använda dessa aminosyror och reparera gener för att återskapa både Dinosaurer och andra Djurarter som dött ut. Bara en tanke men jag anser att det är rätt ur ekologisk och miljömässig synvinkel och att det är mänsklighetens ansvar och skyldighet när människorna utrotat så många Djurarter och skadat naturen i den grad som människorna har gjort. Annars i de båda NASA-programmen så handlade om en troligen utsänd radiosignal från stjärnorna i stjärnbilden Skytten som inte kunnat tydas men som kallas i forskarkretsar ”wow-signalen”och två kosmonauter i en Sojuz som nödlandade i en sjö i Pakistan och räddningsuppdraget att rädda de båda kosmonauterna.

Rymdprogram: 3
Det handlade om glaciärer på Pluto och hur olika ämnen uppför sig annorlunda på Pluto på grund av den låga temperaturen så långt ifrån vår egen stjärna. Det handlade också om ett par killar som lyssnade på amatörradio på 60 talet och att de hört hur en kvinnlig kosmonaut skriker när hennes kapsel brinner upp i atmosfären men vilket dåvarande Sovjet ville tysta ner men som nu kommit fram sen Sovjetsmuren föll på 90-talet, det samma att en stor rymdraket exploderat på plattan och dödat 160 personer i ett inferno. Det var sådant som Sovjet då ville tysta ner när dåliga saker hände inom det Sovjetiska rymdprogrammet under kalla kriget. Sovjet ville helt enkelt inte förlora ansiktet utan visa för USA och hela världen att de var bäst på rymdfart, dock tog ju USA hem segern när Neil Armstrong landsteg på Månen 1969!

Annorlunda utomjordisk invasion!

Ett vetenskapligt program om hur man tänker sig att en utomjordisk invasion från mer avancerade varelser skulle kunna gå till. Då kommer det små svarta bollar som kardborrar som fastnar på allt och de är gjorda av ett okänt material. Ingen vet vad de är och de förökar sig och sprider damm med gener som kontaminerar våra gener och att våra barn blir hälften jordbor och hälften utomjordingar. Det utomjordiska DNA,t har samma uppsättning som vårt men med en del skillnad i koden. Avkomman här på Jorden blir med generationer framåt mer avancerad och tar steget ut i rymden och koloniserar andra världar.

Vi tänker ju oss ofta en utomjordisk invasion med stora rymdskepp som skjuter sönder allt med laser och atombomber, att de dödar oss Jordbor för att komma över Jordens naturtillgångar. Som i filmerna Independence Day, Worlds of war eller TV-serien V.

Utomjordingarna kan mycket väl använda avancerad nanoteknik och genteknik för att plantera sina gener i vår civilisation och på ett sätt som vi inte ens ser, förstår eller märker. Inte en offensiv attack utan ett fredligt syfte och en uppgradering av vår civilisation att komma lika långt intelligent och tekniskt som dem och ingå i den intergalaxiska gemenskapen.

Dokument Utifrån: Ett amerikanskt blodbad!
Från första dagen till de sista dramatiska veckorna präglades Donald Trumps tid som USA:s president av hat, misstro och osämja. Till sist hotade han hela det demokratiska systemet genom att försöka fuska till sig valsegern och uppvigla till uppror. Det ledde till den kaotiska och dödliga stormningen av Kapitolium. Det här är berättelsen om fyra år som drev USA till gränsen för sammanbrott.

Dokument utifrån: Det var en gång ett Irak!
USA och Storbritannien invaderade Irak år 2003 med syfte att snabbt störta diktatorn Saddam Hussein och införa demokrati. Istället blev det ett utdraget krig med katastrofala och långtgående följder för alla inblandade. Landets tonåringar hoppades till en början att invasionen skulle leda till mer frihet och ett liv som liknade de amerikanska filmer de brukade titta på. Snart förbyttes glädjen till chock över den hårda verkligheten i ett laglöst land.

Dokument Utifrån: Falluja!
Slaget om Falluja var det intensivaste under kriget i Irak, och det mest omfattande slaget som amerikanska soldater hade varit med om sedan Vietnamkriget. För de tusentals soldater som var där och för de civila som inte hade möjlighet att lämna Falluja före attacken blev livet aldrig mer sig likt. Västerländska journalister var inbäddade med trupperna för att dokumentera allt som skedde, i en stad där motståndet inte längre enbart bestod av irakier utan även Al-Qaida.

Dokument Utifrån: I Kalifatets ruiner!
Verkligheten bakom tv-serien Kalifat. Hur levde IS-krigarna och deras familjer? Vilka lagar och regler följde de? Vad hände med deras offer? Genom kvarglömda dokument, interna videor och vittnesmål med överlevande tecknar reportern Kamal Redouani en bild av vardagen i IS-staden Raqqa. I spillrorna av kalifatet finns spår som kan få stor betydelse för rättsprocessen mot de tusentals jihadister som alltjämt vistas i syriska fångläger. Fransk dokumentär från 2019.

Den Australiska kusten!
Från stor ingenjörskonst i form av Seacliff Bridge till avgörande ögonblick i kontinentens flyghistoria, kusten söder om Sydney har länge varit i händelsernas centrum. Det är en av Australiens mest befolkade kustremsor, men också med plats för det avskilda och vilda. Alice Garner besöker det isolerade men uppfinningsrika samhället i Sydneys Royal National Park, och Neil Oliver följer i fotspåren av Australiens mest berömda flygkapten, Charles Kingford Smith.

Vetenskapens Värld om Slemsvampen!
Världens smartaste slem. Det är inte ett djur, inte en växt inte eller en svamp. Den är en gigantisk encellig varelse, som kallas för Blobben eller Physarum polycephalum. I höstas ställdes den ut på zoo i Paris och fascinerade många. Forskare i flera länder utforskar dess funktion, beteende, minne och smarta lösningar. Den kan lära sig saker och dela med sig av kunskapen - ett geni utan hjärna.

Vetenskapens Värld om sanningen bakom våldet!
Experimenten som avslöjar. Vad ligger bakom våldet i människans historia och nutid? Forskare har försökt gå till botten med analysen av människans våldsamma sidor - bland annat genom att i experiment avslöja hur blind lydnad inför auktoriteter kan få oss att göra avskyvärda handlingar. Ny forskning visar också vad som verkligen kan minska våldsbeteende och dödsskjutningar i våra samhällen.

Atombombens utveckling!
- och de fasansfulla följder för civilbefolkningen som ett kärnvapen har.
Den 6 augusti 1945 blev den japanska staden Hiroshima mål för den första atombomb som använts i krig. När den amerikanska bomben Little boy faller ner i staden orsakar den 129 000 människors död bara under de första dagarna och händelsen skulle komma att bli början på slutet för det andra världskriget. För att markera 75-årsdagen av händelsen ser vi tillbaka på dagarna som föranledde bomben, och effekterna den kom att ha.

Vetenskapligt program om gravitation!
Gravitation är universums stora olösta gåta. Varför har alla objekt med massa en dragningskraft? De senaste teorierna föreslår nya svar.

Vikingatidens stora äventyrare!
Det här är berättelsen om vikingen som blev en av medeltidens mest kända äventyrare. Gudrid Torbjörnsdotter var den beresta vikingakvinnan som både lyckades korsa Atlanten, 500 år före Christofer Columbus, och göra en pilgrimsfärd till Vatikanen. Med hjälp av isländska ättesagor och nya arkeologiska rön kan vi nu följa i Gudrids fotspår, men även bekräfta bilden att många kvinnliga vikingar var långt mer än passiva husfruar.

Kalla Kriget! – UR!

Del: 1
Skräck styr världen!
Europa ligger i ruiner och de allierade delar Tyskland i varsin ockupationszon en fransk, en brittisk, en amerikansk och en sovjetisk. Det är början på en era då olika händelser leder fram till att begreppet terrorbalans skapas, det vill säga "ömsesidig garanterad ödeläggelse". Vi följer bland annat rymdkapplöpningen under femtiotalet, uppförandet av Berlinmuren 1961 och Kuba-krisen 1962 - då världen stod inför ett högst reellt hot om kärnvapenkrig.

Del: 2
Slutet på historien?
Maktbalansen mellan de två supermakterna USA och Sovjetunionen skiftar. USA:s inblandning i Vietnamkriget och Ronald Reagans rymdkapprustning är två faktorer som påverkar förhållandena. 1985 blir Michail Gorbatjov Sovjetunionens ledare och en period av avspänning mellan de båda supermakterna inleds. Så småningom faller de forna öststaterna en efter en och en ny politisk världsordning skapas. 1991 är det kalla kriget över. Men kanske bara tillfälligt, för nu på 2000-talet, hörs åter vapenskramlet.

Dokumentärfilm om Koreakriget!
Efter den japanska ockupationen av Korea 1910-1945 intog sovjetiska styrkor den norra delen av Korea och USA intog den södra delen av Korea. Vi ser varför Koreakriget utbröt 1950 och träffar historiker samt militärer som deltog i de blodiga striderna mellan Nordkorea och Sydkorea, och som berättar om verkligheten för de amerikanska och sydkoreanska styrkorna som båda stred under Förenta nationernas flagga.

SVT-Play: Biskopen och pojkarna!
Om en Biskop/Präst: Peter Ball - i Engelska kyrkan som visar sig vara pedofil och hur makthavare i England försöker mörka detta.

Avsnitt: 1
Prästen Peter Ball är inte som andra. Hans ödmjuka och utåtriktade sätt gör att han snabbt stiger i rang och som utnämnd biskop vinner han många mäktiga och inflytelserika vänner, inräknat både Margaret Thatcher och prins Charles. Ingen misstänker att det spirituella läger biskopen driver för sökande tonårspojkar egentligen är en täckmantel för att komma nära sina offer.

Avsnitt: 2
Efter att kyrkan i årtionden tystat ner en ofattbar skandal börjar tiden komma ikapp biskopen. Med officiellt stöd från prinsen av Wales och en kyrka som aktivt gjort allt för att lägga locket på har Peter Ball i princip obehindrat kunna fortsätta sina övergrepp. Men till slut kan polisen inte längre blunda för den stora mängden anklagelser och startar en utredning som ska exponera en djupt rotad tystnadskultur och fruktansvärda övergrepp inom den engelska kyrkan.

Peter Ball var en mycket hemsk man och hur kyrkan velat skydda Peter Ball och tysta ner dessa övergrepp på pojkar är skrämmande.

I väntan på Frälsaren!
Varför ber kristna amerikaner för Israel? Varför skänker de miljontals dollar till bosättare och militärer? I väntan på Jesu återkomst skapas allt starkare band mellan den kristna evangelikala högern i USA och den judiska staten. Aldrig har relationen varit bättre. Men vad händer vid den yttersta dagen? Filmaren Maya Zinshtein undersöker en ohelig allians och dess konsekvenser. Brittisk-israelisk dokumentär från 2020.

Peter Jhide! – Sekter i USA!
I USA har religion en stark förankring och roll i samhället. Men var går gränsen mellan sekt och kyrka? Peter Jihde träffar överlevare från fundamentalistiska Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, den värsta amerikanska sekten i modern tid.

Död åt hädarna!
I Pakistan är det livsfarligt att tala illa om profeten Muhammed. Bokstavligen. Konservativ islam dominerar landet och brott mot religion kan enligt lag straffas med halshuggning. Även rykten har lett till lynchningar och mord. Asia Bibi dömdes till döden för hädelse i samband med ett gräl med några arbetskamrater. Hennes fall väckte protester över hela världen. Men i Pakistan fortsatte massorna att kräva hennes död, påhejade av islamistiska predikanter.

Pedofilklubben!
Flera vittnesmål om incest och sexuella övergrepp inom kultureliten skakar Frankrike. Kvinnor ur Frankrikes maktsfär berättar nu om hur äldre män ur vänstereliten öppet groomat skolflickor och skrutit om sin pedofili under årtionden - utan att ifrågasättas. Reaktionerna har varit mycket starka och krav ställs nu på lagändringar för att skydda barn. Men är Frankrike redo att göra upp med sitt arv kring sexuell frigjordhet? I Utrikesbyrån: pedofiliforskaren Pierre Verdrager, som studerat 68-rörelsens betydelse för fransmännens syn på sex, svenskfranska feministen Cindy Falquet, som själv kan berätta om tystnadskulturen i elitmiljöerna, författaren och journalisten Fanny Härgestam, som fördjupat sig i hur övergreppen har kunnat fortgå, och SVT:s utrikesreporter Christian Catomeris, som i många år studerat den franska intellektuella klicken.

Dubbelmordet i Linköping!

Del: 1
I oktober 2004 hugger en okänd man oprovocerat ihjäl en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna mitt på gatan. Innan kvinnan avlider hinner hon berätta att gärningsmannen var i 20-årsåldern.

Del: 2
Åren går men polisen har inte gett upp att hitta dubbelmördaren. Efter en lagändring 2019 får polisen möjlighet att använda sig av kommersiella släktforskningsdatabaser för att hitta gärningsmannen.

I huvudet på en mördare!
1 & 2 - Det handlade om Knutby, manipulationen, dominans och hjärntvätt osv. som fick barnflickan Sara Svensson att begå mord.

Del:1
Sara Svensson blev känd som Barnflickan för hela svenska folket när hon i januari 2004 mördade församlingsmedlemmen Alexandra Fossmo i Knutby utanför Uppsala.

Del:2
Enligt Sara hade hon fått i uppdrag av Gud att döda. Sara dömdes senare till rättspsykiatrisk vård, men frågan är vad som gjorde att hon kunde låta sig påverkas till att ta en annan människas liv.

Del: 3
Martin Trenneborg blir nationellt känd som Bunkerläkaren när han i september 2015 kidnappar eskortflickan Isabell och låser in henne i sin egenbyggda bunker djupt inne i de småländska skogarna.

Del: 4
Tova Moberg, 19 år, är i sin pojkvän Billy Fagerströms våld. Han kontrollerar henne totalt och utsätter henne för utstuderad misshandel. I sin dagbok beskriver hon tortyren och sin rädsla för att dö. I maj 2017 slår Billy ihjäl Tova med en hammare och sänker kroppen i en sjö, fastsurrad vid en skottkärra.

Del: 5
Den 29 januari 2006 anmäler en mamma och hennes sambo att deras 10-årige son Bobby har försvunnit från en parkeringsplats utanför Göteborg. En stor sökinsats inleds omedelbart. Ganska snart riktas polisens misstankar mot mamman och sambon.

Del: 6
Michael Skråmo blir känd som den svenska IS-terroristen när han ansluter sig till Islamiska Staten. I klipp uppmanar han människor att begå terrordåd, och snart blir han internationellt efterlyst.

Del: 7
Janne Tuomela blir känd som Den leende styckmördaren, efter att han i mars 2006 hugger ihjäl sin sambo. Han förvarar kroppen på balkongen innan han styckar henne och dumpar kroppsdelarna i en sjö.

Del: 8
En 33-årig man hittas ihjälskjuten nära Sundsvall. Det visar sig vara en man som har skaffat sig många fiender och polisen listar i början av utredningen ett femtiotal personer med möjliga motiv.

Del: 9
Mitt i natten i den lugna Göteborgsförorten Högsbo, blir en 50-årig man knivhuggen i sitt hem av en okänd person som sedan flyr. En till attack sker några månader senare, och då med dödlig utgång.

Marie Antoinette - att döda en drottning!
När Frankrikes sista drottning Marie Antoinette leddes till folktribunalen för att dömas var hennes öde redan avgjort på förhand. Tribunalen var riggad. Nyligen upptäckta dokument avslöjar hur den franska revolutionen egentligen sattes igång.

Mordet på KGB-spionen!
Ett nervgift smetat på en bils dörrhandtag. Ett mord på en avhoppad spion som lever i exil. Det låter som en roman från 1960-talet men utspelar sig i Storbritannien just nu, vilket har lett till hetsig dialog mellan Storbritannien och Ryssland. Men det här är inte det första fallet. Alexander Litvinenko avled i London 2006 efter att ha blivit förgiftad med radioaktivt polonium.

Palmemördaren!
Den 10 juni 2020 lades den 34 år långa Palmeutredningen ner eftersom utredarna inte kunde "komma runt" den så kallade Skandiamannen, Stig Engström. Här granskas åklagarens anklagelser och påståenden om Stig Engström. Hur säkra kan vi vara på att det var Engström som mördade Sveriges statsminister? En film av Lasse Lampers.

Användarvisningsbild
Smirre
 
Inlägg: 1110
Blev medlem: 24 jul 2013, 16:09
Ort: Finja
Pälsart: Räv

Smirres stora filmtråd! Part 4!

av Smirre » 15 mar 2021, 18:35

USA,s Vapenhandel inifrån!
Den globala vapenindustrin omsätter idag mer pengar än under kalla kriget och företag som tillverkar och säljer vapen tjänar stora pengar. Stacey Dooley följer ett företag som förser både arméer, säkerhetsföretag och privatpersoner med vapen och får en ovanlig inblick i denna annars så hemlighetsfulla bransch. Hon tar reda på hur vapenlagarna är fulla av kryphål och hur stor påverkan vapen faktiskt har på den amerikanska ekonomin.

Dokumentär om dödsstraff i Texas!
USA är det enda landet i västvärlden som fortfarande avrättar brottslingar. I detta avsnitt möter Peter Jihde dödsdömde Travis Runnels, som sitter på death row i Texas och nu är det bara en vecka kvar till han ska avrättas.

Note: Jag är för GunRights för att jag vill skydda djur och furries, tycker det är självklart att man försvarar sin familj, sitt hem och sina vänner. Samt för att försvara rätten att vara annorlunda. Jag är för dödsstraff för väldigt grova brott, exempelvis jaktbrott mot rovdjur, djurplågeri med uppsåt, sexuella övergrepp på barn, våldtäkt, skogsskövling och andra miljöbrott samt terrorbrott.

- Jag tycker det jag tycker av en rad anledningar men vill inte starta något drama kring det! ;)

Dokumentär om hur man bygger Bentley-bilar!
Vilket precisionsjobb med motor och växellåda och hur de syr inredningen för hand med högkvalitetsläder och valnötspaneler med mera i interiören.Wikipedia om Bentley!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bentley

Uppdrag Granskning! - Barn som rånar barn!
Hur hanterar rättssystemet minderåriga som begår ett så allvarligt brott som att råna ett annat barn - och vad gör man när det är ens egen son som är gärningsmannen?

Uppdrag Granskning! – The Scania Way!
"Jag mutar aldrig andra och tar aldrig emot en muta." I ett företagsdokument beskriver det svenska storföretaget Scania sina ledord om etik och moral. Men när Uppdrag granskning reser genom Indien i Scanias spår avslöjas en helt annan berättelse - och uppgifter som sedan länge varit begravda.

Balkongfallet!

Del:1
Året är 2013 när Södertäljebon Sofia plötsligt faller handlöst från sjätte våningen. Sofias man Bobel säger att han själv sett henne hoppa, men ingen har någonsin upplevt Sofia som självmordsbenägen. Samtidigt kämpar Sofia för sitt liv på sjukhuset.

Del:2
Efter ett par månader vaknar Sofia upp ur sin koma. Bobel åtalas för mordförsök men frias oväntat från alla anklagelser. Sofias advokat ser en sista chans till fällande dom och ber en pensionerad polis att gå igenom det tre år gamla fallet på nytt.

Kalla Fakta – Kokainkriget!
En sen sommarkväll skjuts en man till döds utanför en moské i Malmö. Dådet kopplas samman med ett kriminellt nätverk och bevismaterialet leder polisen till en stad i Europa, som visar sig ha en avgörande betydelse för våldsutvecklingen i Sverige.

Kalla Fakta – Den skrämda staden!
I Malmö blir det allt vanligare att mord sker på öppen gata. I majoriteten av fallen finns vittnen men eftersom ingen vill träda fram går mördarna fria. Kalla fakta undersöker stadens växande tystnadskultur som gjort att antalet oupplösta brott ökat.

Kalla Fakta - Skandalen på Hälsinglandspolisen!
Efter att en manlig kollega agerat opassande under en julfest hos Hälsinglandspolisen bestämmer sig Anna Lundgren för att skriva ett Facebookinlägg om sexismen inom kåren. Beslutet får stora påföljder och Anna tvingas betala ett högt pris.

Operation Casino!
Det är sommar 2017 och ett gäng unga svenskar badar i lyx på Franska rivieran, men pengarna de så glatt sätter sprätt på är inte deras egna. Bakom de välfyllda plånböckerna döljer sig ett avancerat pyramidspel vars omfattning bara växer och växer.

Döden i Arboga!

Del: 1
Det började som en tidningsnyhet om en medelålders kvinna som påstods ha utnyttjat flyktingpojkar sexuellt. När polisen började nysta i Johanna Möllers bakgrund hittade de snart ond bråd död och en person som till synes hade förmågan att manipulera människor till nästan vad som helst. Snart hade Johanna Möller blivit en av de mest omtalade brottslingarna i modern svensk historia.

Del: 2
Sommaren 2016 chockas Sverige av en blodig familjetragedi i en idyllisk sommarstuga utanför Arboga. En tidigare ostraffad sexbarnsmamman misstänks ha mördat sin pappa, och försökt mörda sin mamma.

Skrivglappet från Utbildningsradion!
Har förmågan att skriva försämrats bland unga? Vi möter unga vuxna i arbetslivet och på högskolan som kämpar med det skrivna språket samtidigt som vi undersöker orsakerna till skrivglappet.

Jag var en lägre ras!
- tre avsnitt om hur illa Samer och Tornedalingar har blivit behandlade av lärare och andra auktoriteter. Skrämmande att det långt in på 1900-talet fick gå till så. Man blir både arg, ledsen och frustrerad.

Avsnitt: 1 ”Vi har alltid funnits här!”
Förut var det nordligaste området i Sverige finskspråkigt vid sidan av samiska. Den nya landsgränsen efter 1809 mellan Sverige och Ryssland gjorde att det finsktalande området i Tornedalen delades mitt itu. Tornedalingarna i Sverige blev en minoritet som skulle försvenskas till vilket pris som helst. Inte ens utseendet ansågs duga enligt rasbiologer som mätte skallar i området. Hockeyspelarna Börje och Stig Salmings förfäder var några av de utsatta. Serie om en okänd och mörk del av svensk historia, hur Sverige har behandlat en av sina nationella minoriteter, tornedalingar.

Avsnitt: 2 ”Långskallar och kortskallar!”
Långt efter att det rasbiologiska institutet i Uppsala lades ner och vetenskapsmännen övergav den rasbiologiska läran så fortsatte enskilda läkare och lärare att mäta skallar och fotografera folk i norra Sverige, utan statliga direktiv. Fortfarande finns det personer som har fått utstå skallmätning, blivit agade i skolan och förbjudits prata sitt modersmål. Vi träffar några av dem. Författaren Åsa Larsson från Kiruna besöker det rasbiologiska arkivet och hittar plötsligt bilder på sin egen släkt.

Avsnitt: 3 ”Hur går vi vidare?!”
Svenska tornedalingar har fått gehör hos staten som nu har tillsatt en Sannings- och försoningskommission. Övergreppen gentemot minoriteten ska utredas och åtgärder ska vidtas. Men går det att rädda meänkieli språket och kulturen när en hel generation inte fått lära sig föräldrarnas modersmål? Författaren och filosofen Bengt Pohjanen är en av dem som tror på en ljus framtid trots att det ser mörkt ut.

Hitlers onda vetenskapsmän!
"Ahnenerbe" (Förfädernas arv) var ett nationalsocialistiskt forskningsprojekt som skulle bevisa den nazistiska ideologins överlägsenhet. I jakt på nya rön utövade de ca 140 vetenskapsmänen barbariska metoder i sina forskningsprojekt. Först nu har hundratals bevis uppdagats om hur man skräddarsydde forskningsresultaten för att passa in i regimens nazistpropaganda.

Nazisternas mänskliga experiment!

Del: 1 - En makabrer upptäckt!
I november 1944 fritar fransmännen Strasbourg efter fyra år under tyskarnas regim. Men efter bara en vecka efter den efterlängtade dagen gör amerikanska styrkor en hemsk upptäckt. Tredje rikets vetenskapliga forskningscenter i Anheherbe. Sedan grundandet på 30-talet användes platsen för att legitimera nazisternas ideologi och framför allt den slutgiltiga lösningen. Men hur kunde några av 1900-talets skarpaste hjärnor komma att hjälpa nazisterna?

Del:2 – Att rättfärdiga ett brott!
Allt eftersom det tyska riket närmar sig sin undergång börjar man inse omfattningen av nazisternas styre. De vetenskapliga mänskliga experiment som utförts på begäran av Tredje rikets ledare var ett försök att rättfärdiga nazisternas planer.

Nazisternas sista dagar!
Den 16 april, 1945. Stalins röda armé påbörjar sin offensiv mot Berlin. På den västra fronten har de första koncentrationslägren befriats av brittiska och amerikanska trupper. Hundratusentals tyska soldater kapitulerar men kampen om Berlin fortsätter. Churchill vill inte lämna huvudstaden till Stalin medan Eisenhower är orolig att kvarvarande tyska trupper ska samlas i alperna. Trots att det bara är tre veckor kvar av kriget är orosmomenten många.

Hitlers okända SS-general!
Överlevde mannen bakom Hitlers hemliga vapenprogram andra världskriget? SS-generalen Hans Kammler begick officiellt självmord 1945. Men man har nyligen funnit dokument som visar på motsatt information. Kan han istället ha transporterats till USA för att undvika att hans kunskap spreds i fel kretsar? Han var ansvarig för utvecklingen av nazisternas vapenteknologi, men också en av hjärnorna bakom hur koncentrationslägren byggdes. Och i slutändan rymde han från Nürnbergrättegången, utan att kunna straffas som en krigsförbrytare. Men vad hände med honom sen?

Franska motståndsrörelsens hjältar!
1944 döms 23 medlemmar ur den franska motståndsrörelsen, främst utlandsfödda kommunister, till döden i Paris. Tio dagar efter deras avrättning tapetseras Paris fasader med deras ansikten i avskräckande syfte av den nazistiska ockupationsmakten. De som dömdes till döden hade gjort allt i sin makt för att sabotera nazisternas ockupation av landet - men hann aldrig överleva krigsslutet och få uppleva ett fritt Frankrike.

Spökjakt via D-Play!
Spökjakt säger vissa. Vi kallar det paranormal undersökning.Spökjakt på Dplay är Discoverys nya satsning där tittarna får följa med till 6 av Europas mest kända hemsökta platser när några av Sveriges mest populära YouTubers, Sveriges främsta Spökjägarteam och ett av landets mest populära Medium undersöker ifall det finns någon sanning bakom alla påståenden om paranormala fenomen.

Griståget - färden mot revansch och undergång!
Griståget är en av de mest mytomspunna turnérna som rullat på vägarna i Sverige. Artisterna Eddie Meduza och Svullo på samma scen. Tidigare opublicerade filmer och bilder berättar hela historien om hur Errol Norstedt och Micke Dubois skapade sina folkkära och samtidigt kontroversiella alter egon. Men det är också berättelsen om två personers tröstlösa jakt på revansch och bekräftelse som slutar i undergång. En historia full av sex, droger och rock’n’roll som inte rekommenderas till unga tittare.

Föregående

Återgå till Film & Serier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron